18 csapatos nemzetközi torna a Bátony utcában!

fcbudapest_future_cup_budapest-20140702-k

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Future Cup. Az utánpótlás torna mezőnye ismét tekintélyes. Az eseményen többek között részt vesz U12-es korosztályával az angol Fulham FC, a cseh Sparta Praha, a fehérorosz Bate Boriszov és az osztrák Sturm Graz is!

Az év egyik legszínvonalasabb magyarországi gyermek labdarúgó tornájára augusztus 21-én és 22-én kerül sor. A 18 csapatos mezőny három hatos csoportba került, majd innen újabb csoportkörök döntik el a végső sorrendet. Az első két helyzet az aranyágba, a harmadik negyedik helyezett az ezüstágba, és az ötödik hatodik helyezett csapatok pedig a bronzágban folytatják tovább a küzdelmeiket.

A XVI. kerületben megtartásra kerülő esemény főszervezőjével, a torna megálmodójával, Czuk Henrikkel beszélgettünk.

– Milyen változásokon esett át a torna az első, 2009-ben megrendezetthez képest?

– A kezdetekhez képest most már nagyon jól állunk. Az első tornánkon bár ott volt a Barcelona, ami egy nagy dolog volt, de ennek ellenére nem volt annyira erős a Future Cup, mint például a tavalyi volt, vagy a mostani lesz. Úgy gondolom, hogy a torna évről évre erősödik. A csapatok létszáma is növekedett, tavaly 16 résztvevő volt, most már 18-as a mezőny. Mostanra egy rangot vívott ki magának az esemény, egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének részt venni a Future Cup-on.

– Gondolom, könnyebbé vált a szervezés is?!

– Igen, sokkal könnyebb most már. Amikor az idei véget ér majd, egy picit pihenünk és a következőt kezdjük el majd szervezni.
Nagyon nagy segítséget nyújt számunkra a XVI. kerületi önkormányzat. A pálya biztosítása mellett anyagi támogatást is kapunk tőlük.
Azt el kell mondani, hogy más Magyarországon megrendezett rangos utánpótlás tornákhoz képest, a mienk jóval kisebb költségvetésből jön létre. Ezt is egy nagy dolognak tartom.

– Egy jó szervezéssel nagyon sokat lehet enyhíteni a költségeken. Nálunk a legtöbb csapat a szállást magának fizeti.
A szervezés mostanra nem mondom, hogy rutinból megy, mert mindig előfordulnak előre nem látott akadályok, de gördülékennyé vált.

– Említetted, hogy töredékéből jön létre a torna, mint más hasonló rendezvények. Az önkormányzaton kívül még kiket tudhattok a támogatóitok között.

– Az MLSZ Budapesti Igazgatósága is támogatja a Future Cup-ot, mellettük az Everlinget, a Jomát és a Topfootballt tudhatjuk még a támogatóink között. Szeretnénk még persze, ha még többen állnának a rendezvény mögé, hiszen komoly terveink vannak a következő években is.

– A Fulham FC hatodszor vesz részt az eseményen. A neves angol egyesülettel hogyan alakult ki a jó kapcsolat?

– Az előző klubommal, a Dalnoki Akadémiával játszottunk velük egy tornán, ahol megvertük őket 3-1-re. Akkor a csapat vezetőedzőjével felvettük a kapcsolatot egymással. Neki nagyon tetszett az akkori csapatomnak a játéka. Megbeszéltük, hogy találkozunk majd Angliában, vagy nálunk.

– Végül, amikor én már az FC Budapestet vezettem, meghívtam az első tornára. Eljöttek, és jól érezték magukat, azóta már egy nem hivatalos partneri kapcsolat is kialakult a két klub között. Azon kívül, hogy minden évben eljönnek a tornánkra, most már második éve kerül megrendezésre a Fulham edzőtábor, amire ők edzőket küldenek. A mi edzői stábunk is most már negyedik éve jár ki hozzájuk, és magukkal visznek 2 vagy 3 játékost is tapasztalatszerzés céljából.

– Egyesületed, az FC Budapest két csapattal is indul. Az eredmény mennyire fontos számotokra?

– Elsősorban nem a csapataink eredménye számít, -bár egyszer már voltunk harmadikok két évvel ezelőtt- elsősorban az a lényeg, hogy nagyon jó tornát rendezzünk. Fontos, hogy azok, akik eljönnek jól érezzék magukat. Az is fontos, hogy a mi játékosainknak, és azok a magyar csapatok, akik részt vesznek a Future Cupon, egy nagyon színvonalas, erős tornán vegyenek részt.

Forrás: pestifoci.hu