2010 – Évértékelés Czuk Henrikkel az FC Budapest szakmai vezetőjével

Izgalmas, mozgalmas és sikeres évet zárt egyesületünk az FC Budapest Sólymok SE 2010-ben. A 2008. novemberi indulásunk óta sok mindenen vagyunk túl, de még több dolog áll előttünk! 2010-ben újabb lépéseket tettünk céljaink megvalósításához. Most ezeket veszem sorba és értékelem is az elmúlt évet egyben.

Az FC Budapest szellemisége

Egyesületünk legfőbb célja: minőségi, jól képzett igazi sportemberek képzése.

Nagyon fontos, hogy értékes jó emberekkel vegyük körül magunkat, akik miután elhagyják klubunkat, utána is számíthassunk. A gyerekeket próbáljuk a klubhűségre, az állandóságra és az egymás iránti tiszteletre tanítani. Persze emellett a labdarúgó tudás is fontos, hiszen egyesületünk értékét azzal tudjuk emelni, minél több játékost tudunk magasabb osztályba segíteni.

Szakmai stábunk szintén régebbi kapcsolatokra, barátságra épül, ami nagyon fontos a klub építésében. A szülői közösség “formálása” nehezebb feladat számunkra, de ezt a feladatot is meg kell oldani, hiszen a cél közös. Az állandó károgó csak a negatív dolgokat meglátó szülőkkel nem tudunk és nem is akarunk együtt dolgozni.

Közösségi, a más gyermekét is elfogadó, építő emberekre van szükségünk!

Egyesületünk legnagyobb korosztályának az U13 csapatunknak még két és fél éve van, hogy kirepüljenek tőlünk. Addig még rengeteg tanulás és munka van előttük, de bízom benne, hogy ennek meg lesz a gyümölcse!

Az FC Budapest céljai

Az FC Budapest egy olyan saját sportteleppel rendelkező utánpótlás nevelő egyesület kíván lenni, amelyik 6-14 éves korig gyermekeket tanítson a labdarúgás tudományára. Kiemelten fontosnak tarjuk az emberi jellem formálását, a sportos, egészséges életre való nevelést és a mai világra nem jellemző egymás iránti tisztelet, fegyelem, illetve a közösséghez való tartozás kialakítását. Minél több Szekeres Adriánt szeretnénk kinevelni mind a Magyar labdarúgásnak, mind a Magyar társadalomnak.

Új otthon

Az Fc Budapest életében az egyik legfontosabb dolog: a saját sport centrum létrehozása. Mondanom sem kell, nem egyszerű feladat, hiszen az elmúlt 20 évben rengeteg focipálya szűnt meg és a legtöbb sajnos pont Budapesten. Az elmúlt két évben olyanok voltunk, mint a honfoglaló őseink, állandóan vándoroltunk. Jelenleg a kerületben két olyan sporttelep is létezik, ami magán tulajdonban van, és lassan benövi a gaz. Ez a helyzet szomorú, hiszen mi készen állunk egy jól működő rendezett sportpálya használatára, karbantartására és fejlesztésére. Jelenleg a XVI. kerület tulajdonában lévő Keringő utcai pályát biztosítja számunkra az önkormányzat, amiért nagyon hálásak vagyunk. Arra mindenképpen jó, hogy tovább erősödjünk és növeljük csapataink létszámát.

Kertvárosi kapcsolatok

Nagy öröm volt számunkra, hogy a XVI. Kerületi Önkormányzat egyből mellénk állt, sok dologban támogatott és támogat is jelenleg is. A legnagyobb segítség a sportpálya biztosítása számunkra, amelyről fentebb már részletesebben szóltam. 2010 végétől hivatalosan is használhatjuk a kerület címerét az egyesület mezén. Ezen kívül a nyári Futura Cup fő támogatója is az önkormányzat volt.

A kerület óvodáival és iskoláival is próbáljuk tartani a kapcsolatot, de itt sajnos még elsősorban az óvónők és a testnevelő tanárok érdektelensége illetve a kerületben lévő más sportágak miatt is falakba ütközünk. Egy példa a kerület általános iskoláinak rendeztünk egy teremtornát Szekeres Adriánnal, ahol mindent mi szerveztünk. Összesen két iskola jelentkezett. Azt sem tartom szerencsésnek, hogy kerületi iskolákban más kerületben lévő egyesületi edzők, testnevelők oktatnak. Idén edző kollégáimmal ismét megpróbáljuk a kerületi óvodákat és iskolákat a mi programunkba bekapcsolni.

A kerületi egyesületekkel a kapcsolatunk szerintem meglehetősen fagyos a viszonyunk, pedig mi nyitottak lennénk az együttműködés különböző formájára. Sajnos szinte mindegyik klub kerül minket, bár azt meg kell jegyeznem, hogy a RAFC csapatával egy sportpályán vagyunk. Több edzőmérkőzést lemondtak már, de volt olyan is, hogy ahogy megtudták hogy egy tornán mi is elindulunk, visszaléptették a csapatukat. Ezek a klubok tömegsport egyesületek és nincs kimondott céljaik azon kívül, hogy sok gyerek legyen az egyesületükben. Az ügyesebb gyerekek már 10-12 évesen más kerületi csapatokhoz igazolnak. Mi ezt a folyamatot szeretnénk megállítani, hogy ezek az értékes XVI. kerületi gyerekek minket válasszanak. Ha a gyerekek és a szüleik nem csak tv-n akarják látni az Barcelonát, a Fulham-et és hasonló kaliberű csapatokat, hanem játszani is akarnak ellenük, akkor várjuk őket nagy szeretettel.

Egyesületünk partneregyesülete a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémiával 2007 óta tartjuk a kapcsolatot, még az előző klubommal a megnyitó ünnepségen is ott voltunk. Az FC Budapest elindulása után egyből partneri megállapodást kötöttünk egymással. Az azóta eltelt idő alatt a kapcsolatot folyamatosan ápoljuk és több játékosunknak is van esélye arra, hogy hamarosan az Akadémiára kerüljenek. Arra törekszünk, hogy meglévő partner egyesületek közül ne csak egy legyünk a sok közül, hanem kiemelt partneri státuszt kapjunk. A Puskás Akadémia a tavalyi Future Cup szakmai fővédnöke volt és idén is vállalták ezt.

Csapataink versenyeztetése

Egyesületünk mára már elfogadott utánpótlás klub státuszát jól jelzi az, hogy az ország különböző rangos utánpótlástornáin vesz részt, első osztályú klubokkal játszik, és nemzetközi kapcsolatai révén sok mérkőzést játszik külföldi csapatokkal is. Kapcsolatokat tartunk fent a XVI. Kerületi Önkormányzattal, a Budapesti Labdarúgó Szövetséggel, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával. Külföldi kapcsolataink jók, ezeket folyamatosan ápoljuk és nagyon fontos, hogy ezektől a kluboktól tanuljunk.

Egyesületünk idén is megrendezi nyári táborát, ahova ezúttal is várunk más egyesületekből is gyerekeket, akár határon túlról is. Fontos tartjuk, hogy a gyerekeink minél többet találkozzanak a határainkon kívül élő magyar gyerekekkel, ezért próbálunk minél több ilyen túrát szervezni. Egyesületünk továbbra sem játszik mérkőzéseket a Dalnoki foci suli és az MTK csapataival.

2008 indulásunk óta, mára már négy korosztályunk van. Idén tervezzük a 2003-as csoportunk elindítását is.

Legidősebb korosztályunkat, az U13-as csapatot versenyeztetjük egyedül bajnokságban. A Budapest bajnokság második csoportjában élen állunk és természetesen meg is szeretnénk nyerni azt. A csapat mellette rendszeresen játszik erősebb bajnokság csapatai ellen is. Viszont nagyon fontosnak tartjuk, hogy sok nemzetközi mérkőzést játszanak a fiúk. 2010-ben 16 nemzetközi meccset játszottak, többet mint bármelyik NB1-es csapat!

A keretben több fiúnak is van esélye, hogy magasabb osztályban is játsszon. Ezek a fiúk gondolkodásukban már azt a szellemiséget képviselik, amiről ez az egyesület szól. Nagyon jó velük dolgozni. Érdekesség, hogy az elmúlt egy évben 5-6 olyan jó képességű első osztályban játszó gyerek is részt vett edzéseinken és mérkőzéseinken, akik komoly erősítést jelentettek volna. Ha itt ragadtak volna, most országos szinten is első négyben lenne ez a csapat. Természetesen, mint mindig mindig, az idő dönti el, hogy jól választottak e.

Új csapatunk az U12 korosztály. Itt sok az új fiú, ezért célunk elsősorban az, hogy az egyesületbe való szoktatás minél előbb megtörténjen, illetve edzéseink, mérkőzések ritmusát minél előbb felvegyék. Nekik több időt adunk a beilleszkedéshez és egyelőre több türelmet kapnak tőlünk edzőktől is.

U10 csapatunk érte el idáig a legtöbb sikert egyesületünk színeiben. Sok igen tehetséges fiatal alkotja a keretet. Ami még külön figyelemre méltó, hogy négy U9 játékos van a keretben, de egy-egy tornán vagy edzőmérkőzésen az U9 csapatból hat fiatallal kiegészülve játsszuk mérkőzéseinket. Ezzel a csapatunkkal több olyan mérkőzést is játszottunk már nevesebb csapatokkal, amire joggal lehetünk büszkék. A teljesség igénye nélkül néhány példa: FC Budapest – Fulham FC: 0-0, FC Budapest – Austria Wien: 9-3, FC Budapest – FC Nitra : 5-0 , FC Budapest – FC Barcelona : 1-2 ,

A legkisebbek az U9 gyerekeink szintén a jövő csapata lesz és egy két fiúval megerősödve szintén nemzetközi szinten is bevethető lesz. Szorgalmas munkával szépen fejlődhetnek.

Fontos, hogy minden gyerekünk egyforma képzésben részesüljön és egyesületünk saját stílusát képviselje. Szintén az egyesületet erősíti az is, hogy csapataink között van átjárás. Többször előfordult, hogy 98-as csapatunkban több 2001-es játékosunk is játszott és nem csak perceket.

Future Cup (www.futurecup.hu)

2010-ben két korosztályunknak is megrendeztük a Future Cup-ot. A nagyoknak, az U13-nak Bükön, augusztus elején nyolc csapat részvételével. A kicsiknek, az U10-nek augusztus közepén, Budapesten 16 csapattal. Mindkét tornának nagy sikere volt és minkét korosztályban színvonalas jó mérkőzéseket láthattunk. Sajnos csapataink nem szerepeltek igazán jól, de mind a nagyoknál és a kicsiknél is elérhető közelségben volt a négy közé kerülés.

Természetesen nagy büszkeség, hogy klubunk ilyen nagy csapatokat fogadhatott vendégül. Sokan megkérdezik, miért szervezünk ilyen tornákat, miért áldozunk ennyit erre a rendezvényre? Számomra és a kollégáim számára nagyon nagy dolog, hogy ilyen klubokkal tartjuk a kapcsolatot és találkozhatnak velük csapataink. 2011-ben ismét megrendezzük tornánkat és bízom benne, hogy tavalyihoz hasonlóan európai színvonalú és hangulatú programot tudunk adni a gyerekeknek, a szülőknek és a kilátogató nézőknek.
Addig is a torna honlapján további információk találhatnak.

Köszönet

Kollégáimnak és barátaimnak1. Vejőnek, Macinak, Gyulának, Gábornak, Olivérnek. Köszönet továbbá Kovács Péternek és Kovács Raymundnak! Köszönet Szendrei Józsefnek és Szendrei Péternek! Köszönet minden egyes játékosomnak, akikkel együtt dolgozhatunk. Köszönet a szülőknek, akik időt és pénzt áldoznak gyerekeikre és egyesületünkre. Köszönet Reninek és Bodzinak, hogy erőt adnak!

Mindenkinek, aki tiszta szívből támogat, segít, illetve szurkol nekünk Boldog Sikeres Új Évet kívánok!

– Czuk Henrik FC Budapest Sólymok Elnöke