Az ifjú focista

fcbudapest-future-cup-20140105

Az isaszegi újságban most jelent meg egy kis írás Adorjánné Fehér Évától egyesületünkről, ez közöljük most honlapunkon.

Az Önkormányzati Tájékoztató 2012. évi novemberi lapszámban mutattuk be Skribek Alent (12) a tehetséges isaszegi futballista kisfiút, aki 2008-tól, a nemzetközi gyermeklabdarúgó mérkőzéseket is megrendező FC Budapest Sólymok csapatában játszik. Az egyesületről és az ifjú futballistáról Alen edzője Czuk Henrik, az FC Budapest elnöke nyilatkozott lapunknak.

Mi történt az egyesülettel az elmúlt időszakban?

Az FC Budapest és a londoni Fulham FC együttműködése még szorosabbá vált. Az egyesületünk folyamatosan törekszik arra, hogy minél több szakmai találkozót tarthassunk a kiváló angol csapattal. Fontosnak tartjuk, hogy amikor az I. osztályú londoni club csapat Magyarországra jön, olyan programokat tudjunk számukra nyújtani, ami az ő igényeiknek, színvonaluknak megfelel, amikor pedig kiutazunk, olyan tehetséges fiatal játékosokat mutathassunk meg, akikkel együtt tudnak dolgozni.

Mikor voltak Angliában legutóbb és milyen tapasztalatokkal tértek haza?

Tavaly október végén, november elején, három edző kollégával utaztunk ki Londonba, ahová Alent – aki már az U13 csapatban futballozik – és egy felvidéki magyar kisfiút, Filipet vittük magunkkal. Hat napig tartózkodtunk Londonban és a repülőjegyen kívül minden más költséget a vendéglátóink finanszíroztak. A club nagyszerű programokat biztosított számunkra. A játékosainknak napi két edzést tartottak, ahol kiváló szakmai trénerek segítségével gyakorolhattak. Több korosztállyal és több csapattal focizhattak együtt, valamint bajnoki mérkőzésen is kipróbálhatták a tudásukat. A club csapat vezetősége a gyerekekkel meg volt elégedve, nagyon jó véleménnyel voltak róluk. Mi edzők szakmai továbbképzésen vehettünk részt. A londoni clubnál látott tapasztalatokat átbeszélhettük, véleményt cserélhettünk. Nagy örömünkre, lehetőségünk volt egy szurkolókkal telt stadionban Fulham FC – Manchester United bajnoki meccsen is részt venni, ahol huszonnyolcezer fős közönséggel együtt nézhettük meg, hogy milyen is igazából a profi labdarúgás. Az utazás hasznos és sikeres volt, szakmai tapasztalattal gazdagon térhettünk haza.

Milyen eredményt hozott Alen számára az eltelt időszak?

Alen az elmúlt egy évben is rengeteget fejlődött. Az első osztályú – akár külföldi, akár magyar – csapatokkal lezajlott meccseken ragyogóan helytállt, többszörös gólkirály, a clubok figyelmét felhívja magára a tehetségével. Londonban a Reading FC elleni bajnoki meccsen két gólt is rúgott. Alen bár kiválóan teljesített, az volt az edzők véleménye, hogy mentálisan még erősödnie kell és a gyorsaságot is szükséges fejleszteni nála. Én úgy gondolom – és ők is megerősítettek ebben –, hogy jelen pillanatban a korosztályától elvártaknak többszörösen megfelel, viszont nagyon nagy lépés, ha valakit 12 éves korában kiemelnek a kortársai közül. A londoni club edzői azt tanácsolták, hogy egy ilyen fiatal játékos még a családjánál, a saját környezetében legyen. Továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik őt, és ha így fejlődik, akkor elképzelhető, hogy a Fulham FC-be vagy egy másik külföldi csapatba is bekerülhet. Ez Alennek is nagyon nagy vágya és én is edzőként azt szeretném, ha egy ilyen csapatba bekerülhetne.

A jövőbeli terveik?

Idén négy programunk is lesz a Fulhammal. Tavasszal ellátogat hozzánk az U 18-as bajnokcsapat vezetőedzője, aki néhány napos szakmai továbbképzést fog tartani nekünk, edzőkollégáknak. Nyáron folytatódik az edzőtábor, ahová szintén három szakedző érkezik Londonból. A résztvevők közül ők válasszák ki azt a két-három fiút, akiket ősszel magunkkal viszünk. Augusztusban megrendezésre kerül Budapesten a tavaly nagy sikert aratott Future CUP Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgótorna és ősszel újra kiutazhatunk Londonba szakmai továbbképzésre a legtehetségesebb futballistáinkkal.

Az egyesületünkben négy tehetséges isaszegi gyermek futballozik, ezt viszonozni szeretném a városnak és az Isaszegi Sportegyesületnek. Terveim között szerepel, hogy az ifjúsági tornán résztvevő külföldi csapatokat Isaszegre invitáljam, egy egész napos program keretében megrendezésre kerülő baráti mérkőzésre.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok az egyesületnek, és a játékosoknak.

Adorjánné Fehér Éva