Befejeződött a nyári táborunk

fcbudapest_summer_camp-20130811

Az angol első osztályú futball klub, a Fulham FC edzői, Rupesh Popat és Artur Brammer tartottak edzéseket a kerületi tehetségeknek augusztus 5-e és 9-e között az Ikarus sporttelep műfűvel borított pályáján. A kerületi utánpótlás-nevelő klub, az FC Budapest Sólymok nyári táborán 35 fiatal tehetség vett részt. Az egyik edzésre Kovács Raymund alpolgármester is kilátogatott.

A Fulham FC-t Anglia három legjelentősebb utánpótlás-nevelő egyesülete között tartják számon. A Londonból érkezett két szakember a klub edzésanyagával ismertette meg a fiatal focistákat, természetesen az FC Budapest Sólymok edzőinek szakmai segítsége mellett.

A tábor ugyanakkor remek felkészülési lehetőséget biztosított a Sólymok játékosainak az augusztus második felében megrendezendő Future Cup-ra. Az Ikarus pályán augusztus 17-én és 18-án tartandó esemény szervezését – amely Magyarország legrangosabb utánpótlás gyerek tornája – az Önkormányzat is támogatja.

Az Önkormányzat megteremtette a lehetőséget, a Sólymok pedig éltek vele. A klub bekapcsolta a kerületet a nemzetközi futball utánpótlás vérkeringésébe, hiszen Európa meghatározó csapataival hatékonyan működő kapcsolatrendszert alakítottak ki. Ezt ez a tábor, és az augusztus 17-én kezdődő Future Cup is remekül bizonyítja – Kovács Raymund.

Köztudott, hogy a kerületi vezetés számára kiemelten fontos a sport. Éppen ezért a közeljövőben az MLSZ támogatásával két újabb műfüves pályát hoznak létre a Kertvárosban, a távlati tervek között pedig szerepel egy, az Ikaruson épülő sportcsarnok is.

Vannak, akik kritizálják a kerületi sportberuházásokat, de ez a tábor, és a Bátony utcai sporttelep felújítása is kitűnő példa a fejlesztések jogosságára, és az ezek iránti igényre. Az Ikarus kiváló példával szolgál, hiszen a rekonstrukció előtt 80 atlétával dolgoztak, most viszont 300 gyerekkel foglalkoznak a remek sportszakemberek. De említhetnénk a vívókat is, akik négy éve a semmiből kezdték el ezt a sportot a kerületben, és idén már országos bajnokságot nyertek. A legfontosabb elérni azt, hogy a gyerekek a sportpályán legyenek és ne a plázákban lófráljanak, a televízió vagy a számítógép előtt töltsék a szabadidejüket. Úgy gondolom, jó úton haladunk – jelentette ki az alpolgármester.

Még a Fulham FC ázsiai származású edzőjének, Rupesh Popatnak is feltűnt a sporttelep kiváló felszereltsége: – Ez egy gyönyörű pálya és egy remek létesítmény. Láttam az atlétikai pályát is, ami szintén kiváló, az öltözők és az eszközök is kitűnőek. Ilyen körülmények között pedig nemcsak nekünk edzőknek jobb és könnyebb a munkánk, hanem a gyerekek is sokkal jobb teljesítményre lehetnek képesek.

Az edzések alatt a fiúk egymást bíztatták, sőt Artur Bammer mester a fiatal focisták jóvoltából néhány magyar szót is elsajátított, így egy erős lövés után a srácokkal együtt elismerően kiáltotta, hogy „brutális”. A Fulham-módszer tehát bemutatkozott a kerületben. A lényeg egyértelmű: a hangsúly nem csupán a fizikai felkészítésen van, hanem sok múlik a mentális képzésen is, az eredményhez ugyanakkor fegyelmezettség és szorgalom is kell. Mindezek mellett a gyorsaság, a cselező készség, és az atlétikus tudás is kiemelt szerepet kapott a táborban, amelyeket gyakorlatokkal fejlesztettek. Az egyesület focistáin kívül több magyar első osztályú klubból is érkeztek az edzőtáborba, sőt még a határainkon túlról is, a Felvidékről, de a tengerentúlról is jöttek fiatalok, hogy megismerkedjenek a Fulham FC jól bevált edzésprogramjával.

Már az első edzésnap is kiválóan sikerült. Nagyon inspiráló volt látni, hogy milyen gyorsan felvették a ritmust a magyar srácok, és persze izgalmas volt találkozni a lelkes szülőkkel is az edzés után. A fiúk nagyon keményen dolgoztak és ráadásul nagyon gyorsan tanultak, így a kollégámnak és nekem is nagyon könnyű dolgunk volt velük – jellemezte a közös munkát Rupesh.

A nyelvi akadályokat a klub edzőivel és néhány jobban beszélő játékossal gyűrték le: az apróbb és egyszerűbb utasításokat a játékosok egymásnak fordították, míg a szakmai instrukciókat a magyar trénerek tették világossá minden résztvevőnek. A gyerekeknek a kisebb dolgokkal kapcsolatban maguknak kellett kommunikálni az angol edzőkkel, ezzel is fejlesztve angol tudásukat.

Czuk Henrik, az FC Budapest Sólymok vezetője elmondta: meglepő, ugyanakkor örömteli volt számára hallani Rupesh-ék véleményét arról, hogy a tábor résztvevői sokkal befogadóbbak és sokszor sokkal gyorsabban reagálnak, mint az angol gyerekek.

A két szakember több játékost is kiemelt a 35 főből. 8-10 focistát is kimondottan jónak értékeltek. Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó arány. Rajtuk kívül két további játékost Fulham szintű focistának tartanak. Őket novemberben öt napos szakmai továbbképzésre és tanulmányútra visszük Londonba. Az edzőtábor célja egyrészt az volt, hogy az öt éve működő kitűnő kapcsolatot még szorosabbá fűzzük a londoni egyesülettel, másrészt, hogy tanuljunk tőlük, hiszen a Fulham által képviselt filozófia számunkra szimpatikus és követendő. Az ő klubjuk annak ellenére, hogy egy hatalmas egyesület, mégis nagyon családias, bensőséges a kapcsolat a vezetők és a játékosok között. Ezt a modellt követjük, és ezt szeretnénk átvenni mi is.

A szigetországból érkezett két szakember nem csupán az edzésnapokra érkezett Magyarországra, hanem gyönyörű fővárosunk Budapest nevezetességeire is hagytak időt. Az edzőknek a foci mellett sok programot szerveztek magyar kollégáik is, Rupesh-t például kivitték a Ferencváros-Videoton rangadóra a Puskás Ferenc Stadionba. Ha a mérkőzés irama talán nem, bevallása szerint a hangulat azért nagyon tetszett neki. A kérdésre, hogy jövőre is ellátogatnak-e a kerületbe, nagyon határozottan válaszolt: – Szeretnénk visszajönni, ezért remélem, hogy vissza is hívnak majd jövőre minket. Ha ez megtörténik, akkor én ott fogok ülni az első Budapest felé tartó gépen – mondta a fiatal szakember.