Future Cup Budapest 2016

future_cup-20160901

2016. augusztusának 27-28. között került megrendezésre nyolcadik alkalommal, a Future Cup, amely Magyarország legrangosabb tornája az U12-es korosztályban. Az idei évben 8 országból érkezett a 18 csapat, melyek a sorsolást követően 3 csoportba kerültek.

A csoport B csoport C csoport
Besiktas JK AC Sparta Praha FC Bate Boriszov
FC Budapest I. CFR Cluj FK Csikszereda
Szombathely Haladás SK Slovan Bratislava MSK Zilina
FC Dac 1904 FCZ Brno FTC
Orbita Bukovno APMT Dinamo Star
FC Budapest II. Videoton FC Napa United FC

 

A mérkőzéseket 3 pályán egy időben kezdték meg a csapatok, melyek 1×18 percig tartottak, hosszabbítás nélkül.

A csoport küzdelmek pontban 9 órakor kezdődtek, az első szakaszban 9 kör zajlott le, majd ebédszünet következett. A délelőtti fordulók alatt gólokban gazdag mérkőzéseket láthattunk, csupán két mérkőzésen nem született gól.

A pihenő után sem volt ez másképp, sőt a 6 forduló során több gól született, mint délelőtt.

A szervező FC Budapest egyesülete 2 csapatát is nevezte a tornára és mivel egy csoportba kerültek így elkerülhetetlen volt az egymás elleni játék. Az ütközetet végül az FC Budapest I. csapata nagy különbséggel megnyerte, de ezzel még nem volt meg a biztos a továbbjutás az Aranyágra.

Ugyanis, a csoportokból mindenki továbbjutott a vasárnapi játéknapra, az első, második Aranyágra, a harmadik, negyedik Ezüstágra, míg az ötödik, hatodik helyezettek Bronzágon folytathatták a tornát.

Azonos pontszámok esetén a gólarány és az egymás elleni eredmény számított, ennek tükrében:

Aranyág Ezüstág Bronzág
Besiktas JK FC Budapest I. Orbita Bukovno
FCZ Brno SK Slovan Bratislava APMT
FC Bate Boriszov MSK Zilina Napa United FC
Szombathely Haladás FC Dac 1904 FC Budapest II.
Videoton FC AC Sparta Praha CFR Cluj
FTC FK Csikszereda Dinamo Star

 

A második játéknapot tehát új csoportokban kezdték meg a csapatok, akik újult erőkkel érkeztek, melyre szükség is volt, hiszen nemcsak egymással küzdöttek, hanem a hőséggel is meg kellett birkózniuk, ugyanis mindkét napon 30 fok feletti, nyárvégi időjárásban kellett futballozniuk.

A szombati naphoz hasonlóan két szakaszra voltak osztva a mérkőzések, délelőtt 8 míg délután 7 forduló került megrendezésre.

A vasárnapi nap több csapatnak is szerencsésen alakult, többek között a Napa United FC számára, akik ezen a napon aratták a tornán első győzelmüket. Egyesült Államokbeli csapat először látogatott el a tornára, akik a következőképpen értékeltek: „Remek torna, nagyon jól érezzük magunkat és az idő is kiváló. A teljesítményünket is jónak találom, én boldog vagyok, hogy itt lehetünk. Úgy gondolom a magyar csapatok is nagyon jól játszanak, látszik, hogy erős csapatokról van szó. ”

Ezüstágon a Csíkszereda csapata is végig kitartóan küzdött, ez a kitartás pedig a 9. helyet jelentette számukra.

Ilyés Róbert, az FK Csíkszereda edzője: “Számunkra ez egy remek alkalom, a fiúknak is elmondtam, hogy olyan erős csapatokat, mint amilyenekkel itt találkoztunk, nem mindennapi. Nagyon örültünk a meghívásnak és szeretnék minden évben visszatérni, hogy ilyen kemény csapatokkal felvehessük a versenyt, így tudjuk megismerni a teljesítményünket, milyen szinten állunk az erősebb utánpótlás csapatokkal szemben. Mindent megtettek a fiúk és küzdöttek, úgyhogy egyrészről megvagyok elégedve a teljesítményünkkel.”

Szintén az Ezüstágon küzdött a 2015-ös győztes Sparta Praha, akik idén a 7. helyen végeztek.

Sparta Praha edzője, Ivan: “Nagyon jól érezzük magunkat, hiszen jó játékot játszunk, habár nem szereztünk túl sok gólt eddig. Úgy gondolom, hogy idén is sikeresek lehetünk, függetlenül a helyezéstől, ha továbbra is jól játszunk és még több gólt szerzünk.”

A nemzetközi mezőnyben az Aranyágon 3 magyar csapatért is szurkolhattak a kilátogatók, közülük a Videoton FC végül a 4. helyet szerezte meg.

Disztl Milán, a Videoton FC edzője: “Nagyon jól érezzük magunkat, nagyon jó a torna. A saját csapatom teljesítményével megvagyok elégedve, a tegnapi napon ugyan rosszul kezdtünk, de utána feltámadt a csapat és így sikerült bejutni az Aranyágra, hogy egy jót hajráztunk. Emellett, örülünk, hogy ilyen erős nemzetközi csapatokkal mérkőzhetünk, úgyhogy várhatóan jövőre is eljövünk.”

A mérkőzések között a lazítás mellett, a játékosok kipróbálhatták a Teqballt, amely egy magyar fejlesztésű, futballalapú új sporteszköz és egy új sport is egyben. Ezen kívül pedig kihasználták az időt, hogy ismerkedjenek egymással, apró ajándékokkal kedveskedtek egymásnak vagy éppen egymást buzdították a mérkőzéseken.

A csoportmérkőzésektől eltérően a bronzmeccs illetve a döntő, 2×10 percig tartott egy rövid ivószünettel és térfélcserével.

A harmadik helyért megérdemelten az FCZ Brno és az FC Bate Boriszov csapatai játszották, ahol a csehek 2 góllal nyertek. Tehát, FCZ Brno- Bate Boriszov 3:1.

A döntőbe a veretlen Besiktas jutott, akik 9 győzelemmel és egy döntetlennel. Ellenfelük pedig az FTC csapata, akik nevéhez fűződik 6 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereség.

A mérkőzés elején hamar vezetést szerzett a török csapat, majd nem sokkal később érkezett a második gól, így kétgólos hátrányból várta a Fradi a második játékrészt. A csoportmérkőzésükön is éppen, 2-0-ra győzött a Besiktas, de a zöld-fehérek nem engedték, hogy ez még egyszer bekövetkezzen.

A döntő mérkőzést már a pálya széléről nézhették a szurkolók, így az oldal vonal mellett kialakult a „Fradi B-közép”, akik hangosan bíztatták övéiket, aminek meg is lett az eredménye.

A második félidőben a Fradi rövid időn belül egyenlíteni tudott, majd fordított.

A döntő eredménye tehát:
Besiktas JK- FTC: 2-4

A török edzőpáros értékelése: “Nagyon jól éreztük magunkat a tornán, örülünk neki, hogy ilyen színvonalas tornán vehettünk részt és jó meccseket játszhattunk. A csapatunk teljesítményét nagyon jónak találjuk, hiszen veretlenül jutottunk a döntőbe.”

Kerekes Barna, szakmai vezető, FTC: “Talán egyedülállóak lehetünk abban, hogy bőven van lehetőségünk arra, hogy nemzetközi szinten megmérettethessük magunkat, akár saját szervezésű tornákon, akár torna meghívásoknak eleget téve, ahogy jelen esetben is tettük. Évről évre szívesen látogatunk vissza a Future Cup-ra, ahol nem csak jól érezzük magunkat, hanem színvonalas mérkőzéseket is játszhatunk.”

Az edzőpárosunk, 6 hete irányítja a csapatot és már látszik a kezük munkája. Van egy szakmai programunk, tananyagunk, amelyet oktatunk a gyerekeknek és egy- egy ilyen torna számonkérési lehetőséget ad arra, hogy felmérjük a gyerekek miként sajátították el a tananyagot.

A díjátadáson részt vett, Szendrei József korábbi válogatott futballista, akinek szintén van tapasztalata a nemzetközi mérkőzéseket tekintve, hiszen több spanyol klubnál is légióskodott.

Természetesen a legjobb egyéni teljesítményeket is díjazták.

A török csapatból került ki a “Legjobb kapus“, Kerem Öztürk, a “Legjobb játékos”, pedig Semih Kilicsoy lett.

A “Legjobb magyar játékos” a ferencvárosi Szűcs Tamás lett.

Míg a “Gólkirály” címet, a 12 találatot jegyző Kordás Bálint lett, az FC Budapest I. csapatából, aki a serleg mellett, 2 Chelsea mérkőzés belépővel gazdagodott.

Mind a 18 résztvevő csapat serleggel távozhatott a tornáról, ezenfelül pedig a győztes, jelen esetben az FTC csapata egy évig magáénak tudhatja a Future Cup vándorkupáját, mely azzal a kötelezettséggel jár,hogy jövőre vissza kell térniük vele.

Future Cup Budapest 2016 – Final standings / Végeredmény
1. FTC
2. Besiktas JK
3. FCZ Brno
4. FC Bate Boriszov
5. Videoton FC
6. Szombathely Haladás
7. AC Sparta Praha
8. SK Slovan Bratislava
9. FK Csikszereda
10. MSK Zilina
11. FC Budapest I.
12. FC Dac 1904
13. APMT
14. Orbita Bukovno
15. CFR Cluj
16. Napa United FC
17. Dinamo Star
18. FC Budapest II.

 

Az FC Budapest elnökének és a torna főszervezőjének, Czuk Henriknek a véleménye a tornáról: Ez volt a VIII. Future Cup Budapest! Minden évben próbálunk javulni, fejlődni a szervezés terén. Mivel csapataink rendszeres résztvevői Európa rangos gyermek tornáink, így van honnan ellesni egy-egy jó dolgot, amit a saját tornánkra is be tudunk építeni. Nagy öröm volt számunkra, hogy ismét új csapatokat láthattunk vendégül Budapesten. A Török bajnok, a Besiktas U12-es csapata igazi nagy eseménynek számított a tornán, csakúgy mint a Kaliforniai Napa United részvétele is. Természetesen minden résztvevő egyformán fontos nekünk, így reméljük jövőre sokan újra ellátogatnak hozzánk.

Szeretném megköszönni azoknak a segítségét, aki támogatták rendezvényünket és segítették munkánkat. Jövőre szeretnénk még színvonalasabb tornát rendezni, így nem tétlenkedünk, hamarosan elkezdjük a jövő évi torna szervezését!