Hat nap Londonban

fcbudapest_fulham-20131111

Szerdán (2013.10.30.) reggel a korai órákban indultunk el Budapestről Londonba, hogy az angol Premier Leagueben szereplő Fulham FC vendégei legyünk hat napon át.

Az angol főváros stanstedi repülőterén a Fulham FC hivatalos buszvezetője Steve Fernandez (mérkőzések napján, ő szállítja az első csapatot) várt ránk, aki elvitt bennünket a London Tolworth városnegyedében levő Travelodge Hotelbe. Délután Arthur Brammer segítségével mentünk el a Motspur Parkba, az egyesület edzőközpontjába, ahol a gyerekek egy ebéd után már edzettek is. Közben sok ismerős emberrel találkoztunk, akiknek mind volt hozzánk egy kedves szavuk. A héten több próbajátékos is szerepelt a Fulhamnél, különböző korosztályokban (a legtöbbjük Írországból, kisebb csapatokból érkezett), láthattunk köztük nagyon ügyes gyerekeket is, de elsősorban mentálisan voltak nagyon erősek, az itthon játszó magyar gyerekekkel szemben.

Este a walesi futsal szövetségtől érkezett egy edző, aki egy félórás prezentációt tartott az akadémián dolgozó összes edzőnek, majd egy másfél órás intenzív edzést vezényelt,amelyen bemutatta azokat a módszereket, amelyekkel technikásabbak, gyorsabbak és a párharcokban jobbak lehetnek a gyerekek. Az estét egy wimbledoni elegáns török étteremben zártuk, amelyen Geoff Noonan mellett Arthur és Rupesh Popat (Arthur és Rupesh volt egyesületünk vendége a nyári táborunkban) is részt vett. A vacsora jó hangulatban telt el, az ételek nagyon finomak voltak közben Czuk Henrik valamint Geoff Noonan is sok mindent átbeszélt a héttel kapcsolatban.

A csütörtöki nap is mozgalmasnak és tartalmasnak ígérkezett, mert a reggelit követően már a Londoni Gazdasági Főiskola(amit a Fulham FC bérel) pályáján kellett lennünk. A program egész naposra nyúlt,a mérkőzésések (2×20 perc alacsonyabb osztályban játszó csapatok ellen); edzés (40 perc); majd újabb mérkőzés 40 percben egy évvel idősebbek ellen, és végül egy tíz perces levezetéssel zártak a gyerekek. Ezt követően a Motspur Parkba mentünk, mert Huw Jennings az akadémia igazgatója tartott egy előadást a Fulhamnél folyó munkáról.

Pénteken nem volt edzése a gyerekeknek, viszont betekintést nyerhettünk az U16; U18 és U21-s csapat edzéseibe. A nap folyamán Pánczél Szabolcs is csatlakozott hozzánk, így öt főre nőtt az FC Budapest vendégek száma. Ebédkor találkozhattunk több premier leagueben szereplő játékossal is, néhányukkal még fotót is tudtunk készíteni. Délután bementünk London belvárosába, és meglátogattuk az Arsenal stadionját is. Alighanem ez tetszett a legjobban a gyerekeknek az egész városnéző sétánk alatt.

A szombati napot edzéssel kezdték Alenék, majd láthattuk az U16 és U18 bajnoki mérkőzését is, amelyet a Blackburn Rovers csapata ellen játszottak. A mérkőzések egy időben kezdődtek és nagyon magas színvonalon zajlottak. Ebéd után végre eljött az idő, hogy a Craven Cottage felé vegyük az irányt és megnézzük a Manchester United vendégszereplését a Fulham ellen. Nagy élmény volt élőben látni a legnagyobb sztárokat Angliában és, hogy ilyen megoldásokra, cselekre, passzokra, sprintekre képesek ezek a játékosok, de különösen is jegyezzünk meg egy alig 18 éves fiatalember nevét, akit Adnan Januzajnak hívnak, mert elképzelhető, hogy ő lesz a közeljövő egyik legnagyobb játékosa. A mérkőzést egyébként a Manchester az első félidei jó játékának köszönhetően 3:1-re nyerte meg.

Este egy brazil steakhouseban vacsoráztunk, ahol szintén nagyon sokat és finom ételeket ehettünk.

Vasárnap reggel a gyerekek buszra szálltak és a korosztályos csapattal együtt Readingbe utaztak mérkőzésre. A 4×20 perces találkozón sok szép megoldást láthattunk, Alen például két gólt is szerzett, Filip is próbálkozott, de neki nem sikerült a gólszerzés. A Reading FC csapatát 1871-ben alapították és jelenleg az angol másodosztályban a Championshipben játszik, ahol 15 mérkőzés után 24 ponttal a hatodik helyen áll (még playoff pozíciót érő hely) a huszonnégy csapatos bajnokságban. Edzőközpontjuk a város szélén van, és legalább 10 jó minőségű füves pályával rendelkeznek. Az ott dolgozó edzők és kiszolgáló személyzet is nagyon kedvesen fogadott bennünket, ami nagyon szimpatikus volt számunkra. A délutánt Gavin Taylor az U18-s csapat edzőjével és feleségével töltöttük, akik elvittek bennünket Hampton Courtba. Hampton Court Londonban található és egykoron VIII. Henrik angol király rezidenciája is ott volt. Sokat beszélgettünk Gavinnel múltról, jelenről és esetleges jövőbeni terveiről, közös terveinkről.

Hétfőn délelőtt pihentünk, délután viszont két edzésen is részt vettek mindketten. Az első egy másfél órás technikai edzés volt, amelyben különböző technikai dolgokat gyakoroltattak Gavinék, majd támadás befejezések, különböző passzgyakorlatok és labdatartásos játék volt még a fennmaradó időben. Edzés után egy ebédet követően fél hattól egészen fél kilencig voltak a pályán a srácok és 12 gyerekre 3 edző felügyelt a hosszú és megterhelő edzés alatt. Este elköszöntünk mindenkitől, mert másnap reggel már hazafelé indultunk.

Az idei túránk is nagyon hasznosnak bizonyult, nagyon jó és tartalmas hat napot töltöttünk el a Fulham FC-nél. Szeretnénk megköszönni a lehetőséget, hogy újra ott lehettünk!