Ismét Londonban vendégeskedtek a Sólymok

fcbudapest-fulham-20131120

A kerületi utánpótlás-neveléssel foglalkozó FC Budapest Sólymok két sportolója, illetve háromfős szakmai stábja idén is ellátogatott Anglia egyik élcsapatához, a Fulham FC-hez.

Október 30-a és november 5-e között a játékosok edzőikkel együtt az első osztályú londoni klub edzésein, mérkőzésein és szakmai programjain is részt vettek, sőt még egy angol első osztályú bajnoki mérkőzésre is eljutottak. A repülőjegyet, a szállást, valamint az étkezést is az angol klub állta.

Minden kisebb csapatnak – bármilyen sportágról is legyen szó – előnyére válhat, ha talál egy nagyobb klubot, amely szakmailag segíti és támogatja, kiváltképp, ha ez a klub Európa egyik legerősebb bajnokságának élvonalába tartozik, amely hazája egyik legjelentősebb utánpótlás-nevelő bázisa. A 2008 novemberében alapított kerületi futball klub, az FC Budapest Sólymok az angol Fulham FC-ben rátalált erre az egyesületre, amellyel 2009-től egyre szorosabb szakmai kapcsolatokat ápol.

Az FC Budapestet ezúttal Czuk Henrik, a Sólymok UEFA „A” licenccel rendelkező elnöke és szakmai vezetője, Végh András UEFA „D” licences edző, valamint Pánczél Szabolcs klubmenedzser képviselte. Az angol fővárosban a szakemberek számára lehetőség nyílt betekinteni az első osztályú klubnál folyó munkába, megfigyelőként részt vehettek több korosztály edzésén, tájékozódhattak a speciális szakmai programokról, valamint a klub felépítésével is jobban megismerkedhettek. Természetesen a városnézés, és a mérkőzéslátogatás sem maradhatott ki a programból, így egy Fulham FC – Manchester United bajnokira is elvitték a magyar küldöttséget, ahol megtapasztalhatták azt a színvonalas játékot és remek hangulatot, amit a Premier League jelent.

A kerületi klub két tehetséges labdarúgója, a 11 éves Szetei Filip első ízben, míg a Sólymok 12 éves támadója, Skribek Alen már másodszor élvezhette a londoni egyesület vendégszeretetét. Számukra minden edzés óriási élmény volt, hiszen nagyszerű trénerek tartottak nekik foglalkozásokat. A srácok számára a legnagyobb élmény mégis az lehetett, hogy Fulham mezt, és teljes szerelést húzhattak magukra, emellett nemcsak edzőmérkőzéseken, hanem egy bajnokin is pályára léphettek. A tétmeccsen pedig idén – épp úgy, mint tavaly – Alen remek teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, hiszen kétszer is sikerült betalálnia az ellenfél, a másodosztályú Reading FC hálójába.

Többen már ismerősként köszöntek ránk. A legtöbb edzővel tudtunk értekezni, akik nagyon kedvesek és barátságosak voltak. Mind a játékosok, mind a szakmai stáb számos élménnyel, és hasznos tapasztalatokkal tért vissza Angliából. A Fulham FC-nél eltöltött napok során ismét megtapasztalhattuk a londoni klub profizmusát, és vendégszeretetét – foglalta össze az út tapasztalatait Czuk Henrik, aki elmondta: tavasszal az angliai bajnokságot is megnyerő U18-as csapat edzője látogat a XVI. kerületbe, és tart edzést a gyerekeknek, valamint szakmai tájékoztatót az edzőknek. Nyáron folytatódik a sikeres edzőtábor, ahová három edző érkezik a londoni klubtól, ezt követően a Future Cup-ra már hatodik alakalommal jön majd az angol egyesület csapata, végül pedig jövőre ismét szakmai továbbképzésen fogadják a legtehetségesebb „Sólyom fiókákat” és edzőiket Londonban.

Kellner Gergely írása