Kerületi gyerekek Puskás nyomdokain

Czuk Henrik jött, látott, és győzött. A fiatal labdarúgóedző, aki már eddig is komoly nevet szerzett magának a szakmában, mindössze ez év augusztusától dolgozik a XVI. kerületben, s bár még a csapatépítés fázisában van, máris egy nagyon nagy eredményt könyvelhetett el.

Czuk Henrik, és az általa képviselt FC Budapest Sólymok SE október 14-én a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia vendége volt. Az Újpest, az FTC, majd a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémia edzője ezúttal nem tájékozódni járt a gyönyörű szép létesítményben, és nem is egy dr. Mezey György igazgató által meghirdetett edzőtovábbképzésen vett részt, hanem egy együttműködési megállapodás aláírása végett volt az akadémia vendége.

– Miután a Bozsik-program elhalt, egy új rendszer kiépítése vált szükségessé – mondta az aláírást megelőzően dr. Orbán Viktor, az akadémia társadalmi elnöke. – Ehhez az olasz rendszert vettük alapul, ott ugyanis nem arról szól a történet, hogy a legtehetségesebb játékosokat már gyerekkorban elviszik a nagycsapatok, mint mondjuk Angliában vagy Spanyolországban, hanem egy-egy kis csapatra építve úgynevezett alközpontokat építenek ki, ahonnan a legtehetségesebb labdarúgókat beintegrálják egy hazai nagy csapatba. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia immár 19 egyesülettel kötött megállapodást. Ennek értelmében az akadémia szakmai – esetleg tárgyi – segítséget nyújt a partneregyesületnek, ahonnan aztán a legtehetségesebb fiatalokat átirányítják az akadémiára. Ez egy kiválóan bejáratott rendszer, lásd a 2006-ban világbajnokságot nyert olasz válogatottban egyetlen olyan játékos sem szerepelt, aki külföldön kereste volna a kenyerét.

Október 14-én tehát Czuk Henrik sólymai is beléphettek az akadémia által kiválasztottak táborába. Az együttműködés aláírására két játékosa is elkísérte az edzőt a felcsúti sportcentrumba. Az 1998-as születésű Mézes Marcell és Barna Levente az első XVI. kerületi futballisták lehetnek, akik néhány év múlva már az akadémián tanulhatják a labdarúgás csínjait.

– Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy az ország 19. egyesületeként együttműködési megállapodást köthettünk a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával – mondta Czuk Henrik. – A Felcsúton látottak mindenkit, gyerekeket, szülőket és a bennünket elkísérő Kovács Péter XVI. kerületi polgármestert, illetve Kovács Raymund alpolgármestert is meggyőzték arról, hogy igenis van a magyar labdarúgásnak jövője. Az ott dolgozó szakemberek, valamint az az infrastruktúra, amit saját szemünkkel megnézhettünk, garanciát jelentenek a számunkra. (T.R.)