Kiválasztás a Ferencvárosnál – interjú Czuk Henrikkel

Az elmúlt héten a Ferencváros U8-as korosztálya egy ausztriai teremtornán vett részt, melyet kapott gól nélkül megnyert. Az eredmény nem meglepő hiszen a csapat Magyarországon általában az egy-két évvel idősebbek ellen játszik, s ott is csak ritkán talál legyőzőre. A részletes eredményektől most eltekintve elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan is indul, formálódik egy ilyen fiatal évfolyam az ország legnépszerűbb klubjánál a Ferencvárosnál. A legkisebb korosztályok képzéséről és kiválasztásáról valamint a jövő terveiről Czuk Henrik, a csapat edzője nyilatkozott honlapunknak.

– Henrik, hogy állt össze ez a korosztály, mikor kezdtétek el a munkát?

2004 márciusban kerültem a Fradihoz és akkor már volt öt-hat 98-as születésű fiú Rózsa Lajos bácsinál az előkészítő csoportban. Rajtuk kívül még két-három gyerek játszott az egy évvel idősebbeknél. Ekkor döntöttük el Rakonczai András kollégámmal, hogy 2004 áprilisától toborzókat szervezünk. Ezek alapján válogattuk ki először a gyerekeket. Az alap 8-10 ember gyakolratilag már az első toborzók után összeállt.

– Hogyan hirdettétek meg ezeket a kiválasztó napokat?

– Élőszőr betettük a Fradi Újságba, majd megjelentettük az Interneten. Cikk volt róla a Nemzeti Sportban is, úgyhogy legalább 3-4 helyen volt egyidőben reklámozva. A legutóbbi Fradi kiválasztó kapcsán pedig az RTL Klub egyik sportműsorában szerepeltünk a kolléganőmmel, ahol beszéltünk a programról és hívogattunk gyerekeket a toborzóra.

– Hány gyerek van a csapatban és milyen gyakran edzetek egy héten?

– A korosztály jelenleg 32 főből áll. 16 gyerek van az A- és 16 a B-csapatban. A foglalkozások egymást követően mindig két edzővel zajlanak. Egy edző hét-nyolc gyerekkel foglalkozik egyszerre. Az A-csapatot Deli Anikóval edzem, aki a Fradi női csapatának kapitánya és emellett magyar válogatott. A B-csapat edzésein Vejmola Tamás segíti a munkámat. Heti két edzése van a gyerekeknek, ezen felül szerdánként Simon Balla István (erőnlétiedző) tart nekik egy 40-45perces kondíció és koordinációs foglakozást.

– Mik a terveid, hogyan alakul a jövő?

– Nagy terveink vannak. Én személy szerint azt szeretném, ha még legalább két-három edző bekapcsolódna a kicsikkel való munkába, hiszen mostanra már van 1999-es, sőt 2000-es korosztályunk is. Ami a kiválasztás minőségét illeti, szeretnénk óvodákat bevonni, ahova a Fradi-edzők heti egyszer kijárnának és játékos foglalkozást tartanának a gyerekeknek. Az ügyesebbek innen aztán könnyebben beválogathatók lennének a Fradiba. Ezzel a megoldással már a kezdet kezdetén szélesebb rálátásunk lehetne az évfolyamokra és egyúttal persze a merítési lehetőség is nagyobb.

Henrik, nagyon tanulságos volt bepillantani a munkátokba. Köszönjük az interjút. További sok sikert kívánunk neked és segítőidnek, a csapatról pedig még bizonnyal hallani fogunk valamelyik nemzetközi torna kapcsán itt a focitorna.net-en is.

Forrás: www.focitorna.net