Magas színvonalú volt a VI. Future Cup!

fcbudapest_future_cup-20140824

Hatodik alkalommal rendezte meg az FC Budapest Sólymok az év egyik legszínvonalasabb nemzetközi gyermek labdarúgó tornáját, a Future Cup Budapestet, amelynek idén is az Ikarus Sportcentrum adott otthont augusztus 21-e és 22-e között. A megmérettetés főtámogatója idén is a XVI. Kerületi Önkormányzat volt. A kupa idén északi szomszédunkhoz, a szlovákiai Trencsén csapatához került, de a házigazda is derekasan helytállt, hiszen a legeredményesebb magyar csapatként az 5. helyet szerezte meg.

Amióta az Önkormányzat felkarolta, az U12-es korosztály számára rendezett torna évről-évre fejlődik, és ezzel együtt bővül is, ezért lebonyolítása is átalakult: az eddigi kieséses rendszer helyett először a 18 csapatos mezőnyt három hatos csoportra bontották, ahol körmérkőzéseken döntöttek a helyezésekről. A második napon a csoportok első két helyezettje már az arany, a harmadik és negyedik az ezüst, míg az ötödik és hatodik a bronz ágon folytatták tovább küzdelmeiket. A szervezők célja ezzel az volt, hogy a fiatalok több játéklehetőséget kapjanak, míg a nézők több színvonalas mérkőzést láthassanak. Sikerrel jártak, ugyanis a fiatal focisták baráti hangulatban, de kifejezetten harcos, pörgős és látványos csatákat vívtak egymással, sőt az élményt fokozta, hogy most debütált az országban először az a fajta mini játékos kijáró, ahonnan a mérkőzések előtt, a bírói felvezetéssel közvetlenül a pályára vonulhattak a csapatok.

A fociünnepre egyébként olyan komoly múlttal és meghatározó jelennel rendelkező klubok – mint a Sparta Praha, a Slovan Bratislava, az FCZ Brno, az ACS Tampa Brasov, vagy az MSK Zilina – érkeztek, amelyekkel a Sólymok már korábban szakmai kapcsolatot alakítottak ki. A torna sztárcsapata azonban egyértelműen az első osztályú angol klub, az FC Fulham volt. Ők az elmúlt évek minden tornáján részt vettek, ugyanis a kertvárosi klub és a Premier League-ben játszó együttes között egyelőre ugyan még nem hivatalos, de szoros partneri kapcsolat van. Ennek jegyében a kerületi focisták – ha éppen nem egymás ellen játszottak – hangos rigmusokkal, bekiabálásokkal és tapssal biztatták az angol, és természetesen a többi magyar együttes játékosait is.

A magyarokat az FC Budapest, a DVSC, a Videoton, és a Dinamo Star jóvoltából négy egyesület képviselte, de mivel a torna tavalyi győztese, a Kolozsvár az esemény előtt két nappal lemondta a szereplést, ezért a házigazdáknak a korábban tervezett két csapat mellé egy fiatalabbakból álló, és két tehetséges kislánnyal pályára lépő harmadik együttest is nevezniük kellett a versenyre.

Az első nap küzdelmeit követően a mieink közül a házigazdák egyes csapata jutott a legmesszebb. Ők a torna legjobb hat gárdája közé kerültek, és csoportjukban harcos és fegyelmezett játékkal hívták fel magukra a figyelmet. Legutolsó csoportmeccsüket még Kovács Péter polgármester, valamint dr. Csomor Ervin és Kovács Raymund alpolgármester is megtekintette. A másik magyar klub, amely az első játéknapon impozáns futballal mutatkozott be, a Videoton FC volt. A csapat trénere, Palánki Csaba kiemelte: egy-egy hasonló torna kifejezetten hasznos a magyar utánpótlásnak, mivel a pályára lépő gyerekek és edzőik a Magyarországon jellemző játékstílus mellett más, újabb impulzusokkal is gazdagodhatnak:

– Az ilyen eseményeken testközelből érezzük, hogy az európai elit inkább az agresszívebb keményebb futballt játssza, ezt pedig a saját közegünkben sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem is tudnánk megtanulni. A tapasztalatszerzés miatt tehát mindenképpen előnyös, ha minél több ilyen tornán veszünk részt, és így a nálunk megszokottaktól keményebb harcmodorhoz is hozzá szoktatjuk fiataljainkat – mondta a szakember, akinek együttese a tizenötödik helyen végzett.

A remek fiatal játékosok mellett a felnőtt magyar élvonal is képviseltette magát: az első napon a jelenleg a Dunaújvárosnál játszó Szekeres Adrián, míg a másodikon a Videoton és a válogatott védője, Juhász Roland volt a torna meghívott sztárvendége. A székesfehérvári csapat harmincegy éves sportolója elkötelezett híve az utánpótlás futball népszerűsítésének, így nem volt meglepő, hogy a helyszínen szorított a magyar srácoknak, sőt még a döntő mérkőzés kezdőrúgását is kislányával közösen végezték el.

– Örülök, hogy részt vehettem ezen a mai tornán, hiszen egy nagyon szép pályát, és az FC Budapest jóvoltából egy tehetséges futballistákból álló egyesületet ismertem meg. A Sólymok láthatóan remek utánpótlás csapat, és az általuk rendezett torna egy nagyon jól szervezett esemény. Mindkettőből egyre több kellene Magyarországon ahhoz, hogy a hazai foci újra a világ elitjébe tartozzon, hiszen az ilyen pályákról, és az ilyen létesítményekből kerülnek ki a jövő válogatottjai – mondta a profi labdarúgó. A válogatott focista a külföldi és a magyar játékosok közötti legnagyobb különbséget az önbizalom hiányában látta. Véleménye szerint annak ellenére, hogy a mieink is szépen játszottak, és ügyes megoldásokat alkalmaztak, mégis hiányzott belőlük az a fajta magabiztosság, amely nélkül egy játékos nem képes átlépni saját árnyékát.

A torna döntőjét a Fulham és a Trencsén játszotta, a profi játékvezetésért pedig Kassai Viktor korábbi segítője, a kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Vámos Tibor felelt. A mérkőzést követően a győztesnek járó kupát a szlovák csapat emelhette a magasba. A második helyen a Fulham FC, a harmadikon pedig az FK Partizan végzett. A legjobb magyar csapat a házigazdák első számú gárdája lett, amely az ötödik helyen végzett, míg a legjobb magyar játékosnak járó különdíjat is egy ifjú „sólyomfióka”, Szetei Philip érdemelte ki. A díjakat Kovács Péter, dr. Csomor Ervin, Kovács Raymund, Juhász Roland és Vámos Tibor adták át.

Az éremátadó után Czuk Henrik, a kertvárosi egyesület vezetőedzője elégedetten értékelte a hatodik Future Cup-ot.

– Számunkra ezen a hazai rendezésű tornán nem az eredmény a fontos. Nyilván jó dolog, ha a mezőny elején tudunk végezni, de sokkal fontosabb, hogy ilyenkor focistáink komoly nemzetközi csapatokkal mérhetik össze tudásukat, trénereink pedig további szakmai kapcsolatokat alakíthatnak ki a külföldi klubok edzőivel. Első számú csapatunkat egyébként a legjobb hat közé vártuk, amit teljesítettük is. Sőt, azt lehet mondani, hogy a szoros élmezőnyben az utolsó pillanatig meg volt az esélyünk arra, hogy még akár a döntőbe is bekerüljünk. A második csapatunk is szépen játszott, és a teljesítményük alapján akár még ők is előrébb kerülhettek volna a végén. A harmadik számú beugróink pedig minden bizonnyal hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak az idősebbek között – értékelt a tréner, aki azonban hiányolta a rendezvényről a magyar utánpótlás szakmát. Véleménye szerint ez a közöny is jól mutatja, hogy a magyar labdarúgás miért is tart ott jelenleg, ahol tart. A szakember azonban kiemelte: ő és egyesülete ennek ellenére is tovább dolgozik a magyar futballisták minőségi utánpótlás képzésén.

A nagy sikerű tornát követően szinte minden egyesület azonnal jelezte, hogy jövőre újra részt szeretne venni ezen a színvonalas versenyen. A 2015-ös Future Cup-al kapcsolatban pedig annyi már most biztos, hogy az újfajta lebonyolítási rendszerrel zajlik majd, és, ha minden jól megy, akkor egy év múlva a Paris Saint-Germain és a Borussia Dortmund csapatai is a XVI. kerületben fogják rúgni a bőrt.

Kellner Gergely