Magas színvonalú volt a VI. Future Cup!

fcbudapest_future_cup-20140827

Hatodik alkalommal került megrendezésre a Future Cup Budapest augusztus 21-e és 22-e között az Ikarus BSE sporttelepén. Az U12-es korosztályban kiírt tornát a Trencin nyerte. A legjobban szereplő hazai csapat az FC Budapest lett, amely az előkelő ötödik helyet szerezte meg. Magyarországot mellettük a DVSC, a Videoton, és a Dinamo Star képviselte a Future Cup-on, amelyen olyan nemzetközileg ismert egyesületek vettek részt, mint a Fulham FC a Sparta Praha, a Slovan Bratislava, az FCZ Brno, vagy az MSK Zilina.

A bronzmérkőzést az FK Partizan nyerte a Zilina ellen, a mérkőzés kezdőrúgását, az MLSZ Budapesti Igazgatósága fegyelmi bizottságának elnöke, Medák Sándor végezte el. A torna döntőjét a Fulham és a Trencsén játszotta, a profi játékvezetésért pedig Kassai Viktor korábbi segítője, Vámos Tibor felelt. A mérkőzést követően a győztesnek járó kupát a szlovák csapat emelhette a magasba. A második helyen a Fulham FC, a harmadikon pedig az FK Partizan végzett. A legjobb magyar csapat a házigazdák első számú gárdája lett, amely az ötödik helyen végzett, míg a legjobb magyar játékosnak járó különdíjat is egy FC Budapest labdarúgó, Szetei Philip érdemelte ki. A díjakat Kovács Péter a XVI. kerület polgármestere, dr. Csomor Ervin és Kovács Raymund alpolgármesterek valamint Juhász Roland válogatott labdarúgó és Vámos Tibor adták át.

A torna színvonaláról a 13. helyen végző DVSC utánpótláscsapatának edzőjét, Pénzes Lászlót kérdeztük.

– Nemrég szerepeltünk a debreceni Karnevál kupán, az is egy nemzetközi torna, de meg kell mondanom, hogy ez sokkal erősebb volt. Nem csak a púder miatt mondom ezt, hanem ott inkább csak a keleti régióból állt össze a mezőny. Ide viszont távolabbról is, többféle futballkultúrát képviselő csapatok érkeztek, és ráadásul jó csapatok. Az itthon játszó gyerekeknek szükségük van rá, hogy ilyen szintű mezőnyben is megmérettessék magukat. Nem feltétlenül voltak ügyesebbek az ellenfelek, mint mi, de sokkal agresszívabb játékot játszottak. Nem véletlenül végeztünk mi is a vége felé, és a Videoton is.

Kicsit nagyképűen hangzik, de így van, a saját régiónkban simán nyerjük a meccseket, mindig dominálunk, és nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy a befejezéseknél koncentráljunk, és hogy visszatámadjunk labdavesztésnél, mert majd úgyis lesz, aki kijavítja a hibát, vagy az ellenfél is hibázik. Itt pedig azt tapasztalhattuk, ha hibáztunk, akkor azt góllal büntették. Nagyon szeretnénk jövőre is részt venni ezen a tornán, mert azt gondolom, hogy mindenképpen segíti a fejlődésünket.

Czuk Henrik az FC Budapest elnöke, szakmai vezetője, a torna főszervezője a torna után így nyilatkozott:

– Úgy gondolom, hogy nagyon jól sikerült a tornánk. Az egyesületünk számára ez egy nagy esemény, amire egy éven keresztül készültünk. Idén annyi változás volt, hogy 16-ról 18 csapatra emeltük a mezőnyt. Sajnos az Ajax és a Sturm Graz nem tudott eljönni, ez eléggé érzékenyen érintett bennünket, de megpróbáltuk pótolni őket, végül az egyik helyre beugró csapat, a Trencin nyerte meg a Future Cup-ot. A 18 csapatos lebonyolítás jól sikerült, hiszen 10 meccset játszottak a csapatok két nap alatt. Jó és izgalmas mérkőzések voltak. Az erőviszonyokat reálisan nézve, a legjobbak kerültek be az első hatba. Kicsit meglepetés volt talán a Trencin győzelme, én a Fulham-et és a Partizan-t vártam a döntőbe, de végül is a végső győztes Trencin a döntőben meggyőző volt. A mi csapatunk, az FC Budapest kis szerencsével a harmadik helyért is játszhatott volna, de az arany ágon volt egy peches vereségünk, a célunkat elértük az 5. hellyel. 1 vereségünk volt mindössze az egész tornán, azt gondolom, hogy ez egy szép eredmény.

Az esemény kulturált, jó hangulatú volt, jó körülmények között zajlott. Annak örülök, hogy már az első nap kilátogatott a tornára Szekeres Adián a Dunaújváros játékosa, eljöttek a Ferencvárostól Thomas Doll segítői is, Máté Csaba és Ralf Zumdick. Második nap itt volt Juhász Roland a Videoton játékosa, aki a döntő kezdőrúgását is elvégezte, eljött a Kovács Péter a XVI. Kerület polgármestere és alpolgármestere, dr. Csomor Ervin, Medák Sándor is tiszteletét tette az MLSZ Budapesti Igazgatósága részéről.

Egyedül, amit hiányoltam, hogy más egyesület utánpótlás szakemberei nem igazán szántak időt arra, hogy meglátogassák a tornát. Összességében azt tudom mondani, hogy remek rendezvény volt, jó pályákon (a hátsó műfüves most lett felavatva). Jövőre szeretnénk még erősebbé tenni a mezőnyt, dolgozunk rajta, hogy ez sikerüljön.

Pestifoci.hu a jövőre megrendezésre kerülő VII. Future Cup Budapest hivatalos médiapartnere lesz.

Forrás: pestifoci.hu