Magyar feliratokat követelnek

A magyar nyelv használatát követelő matricák jelentek meg hétfőn azoknak a somorjai boltoknak a kirakatain és az irodák ajtaján, melyek cég- és reklámtábláján kizárólag szlovák feliratok olvashatók. Egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, milyen csoportosulás állhat a „gerillaakció” hátterében.

Jóllehet a kereskedők és az irodák tulajdonosai igyekeztek a megjelenésüket követő néhány órán belül eltüntetni a kényes kérdést feszegető („Hol marad a magyar felirat? Mi is itt élünk! Törvény adta jogunk van az anyanyelvünkhöz! feliratú) matricát, a város több pontján még a hét derekán is megtalálható volt. Így a Gazda-sor egyik kiskereskedésének kirakatán, melynek tulajdonosa úgy nyilatkozott: nem is vette észre a matricát.

„Magyar vagyok, és helyeslem, hogy anyanyelvünk vizuális használatát számon kérik rajtunk, de azzal nem értek egyet, hogy a magántulajdont rongálva teszik ezt – mondta a magát megnevezni nem kívánó kereskedő. – A közelmúltban cseréltem a teljes kirakatot, és az újra csak szlovák nyelven kerültek fel a feliratok. Korábban persze magyarul is hirdettük magunkat; most, hogy figyelmeztettek, hamarosan ismét kétnyelvű táblákat tetetek ki.”

A többletköltségek kapcsán elmondta: mindez száz euróból bőven megoldható. Matricák jelentek meg az egyik nemzetközi biztosítótársaság irodájának ajtaján is; alkalmazottja elmondta: helyesli, hogy felhívják a figyelmet a nyelvhasználati jogokra.

„Magyar vagyok, a gyerekeimet is magyar iskolába járatom, így nem tartok kivetnivalót a kezdeményezésben; hacsak azt nem, hogy magánszemélyek tulajdonát használják hirdetőtáblaként – mondta. – Jóllehet a cég elnevezésében szlovák kifejezések is szerepelnek, és ilyen esetekben ezeket, ha jól tudom, nem szokás fordítani, szórólapjainkat, reklámanyagainkat magyar nyelven is terjesztjük.”

A város üzleteinek, irodáinak döntő többsége, mintegy 80 százaléka csak szlovák nyelvű feliratokkal hirdeti magát; több megkérdezett kereskedő szerint azért, mert a Pozsonyból Somorjára irányuló betelepülés és az etnikai arányok változása a városban olyan erőteljes, hogy ma már mindenki beszéli az államnyelvet, a magyar feliratokat viszont sokan nem értenék. A Szlovákiában jelenleg érvényben lévő jogszabályok lehetővé teszik, hogy a vállalkozók és más jogi személyek a cégtáblákon és hasonló feliratokon az államnyelv mellett a kisebbségek nyelvét is használhatják.

Bárdos Gábor (MKP), Somorja polgármestere elmondta: a kampányt a magyar ajkú lakosok többsége helyesli. A városi hivatalba panasz ez ügyben nem érkezett; a somorjai képviselő-testület mai ülésén foglalkozik az üggyel, miképp az SNS által a városban elhelyezett provokatív feliratú óriásplakátokkal is.

Forrás: barikad.hu