Ötödször is Future Cup a Kertvárosban

fcbudapest-20130827

Ötödik alkalommal hozta el a kerületbe a régió legkiválóbb focistáit az FC Budapest augusztus 17-én és 18-án. A 2002-es születésű labdarúgók 8 országból összesen 16 csapattal képviseltették magukat a Bátony utcai sporttelepen, ahol a számos közép-kelet európai klub mellett az FC Fulham fiatal játékosai is bemutatták, hogy mire képesek. A nagyszabású utánpótlás tornát idén is támogatta az Önkormányzat.

A Future Cup pontban 9 órakor vette kezdetét, amit képletesen egy kezdőrúgással Kovács Péter polgármester indított el. A csoportmeccsek, amelyek hosszabbítás nélkül, egyszer 18 percesek voltak, egyszerre két pályán zajlottak. Szükség is volt erre a megoldásra, hiszen a 16 csapat összesen 72 mérkőzést játszott a két nap folyamán. Az első játéknapon még 4 külön csoportban rúgták a bőrt, míg a továbbjutók és a kiesők között a második napra kialakult a végső sorrend. Az eredmények és a fontosabb információk két nyelven, a magyar mellett angolul is elhangzottak.

Az FC Budapest Sólymoknak kifejezetten erős mezőnyben kellett teljesíteniük, ráadásul az első mérkőzésüket éppen a Fulham FC-vel kellett játszaniuk. Az angol csapat nagyon erősen kezdett, és letámadta őket, amelyből gól is született. Ezt követően a hazaiak védekezni kényszerültek, de ígéretes támadásokkal többször is veszélyeztettek. A meccs hajrájában azonban egy ravaszul elvégezett szabadrúgással a Fulham már kétgólosra növelte korábban megszerzett előnyét. A mérkőzés utolsó momentumaként a kertvárosiak kaptak egy szabadrúgást, a labda azonban centikkel ugyan, de a kapu fölött zúgott el. Így a küzdelem 0-2-vel zárult.

Most sajnos nem sikerült legyőzni a Fulhamet, de jövőre újra lesz rá esély, hiszen a mutatott játék biztató. Kissé álmosan kezdtünk, de voltak ígéretes megmozdulásaink, és a csapat egy pillanatra sem adta fel – értékelte az első mérkőzést Vejmola Tamás, az FC Budapest 2002-es korosztályának edzője.

Ezt követően a döntőig is eljutó, azonban ott büntetőrúgásokkal alulmaradt fehérorosz csapattal, az FC BATE Borisov-val játszott izgalmas és szoros meccset a hazai alakulat. Ezt a csatát csupán egy kitűnően helyezett távoli bombával sikerült a külföldi csapatnak megnyernie.

A másik magyar csapat, a székesfehérvári Videoton FC fiataljainak sem volt könnyebb dolguk, hiszen már első meccsükön a torna dobogójáról épp csak leszorult SK Rapid Wiennel léptek pályára. Habár mindkét oldalon voltak helyzetek, és mindkét együttes betalált ellenfele hálójába, a meccs hajrájában a szerencse az osztrákokhoz szegődött, hiszen egy lecsorgó labdából megszerezték csapatuk második egyben a győzelmet is jelentő gólját.

Tóth József, a Videoton csapatának vezetőedzője már az első mérkőzésük előtt leszögezte, hogy fő céljuk a tapasztalatszerzés volt.
Mi tanulni jöttünk Budapestre, hiszen én csupán három hete vettem át a 2002-es csapatot, így még ismerkedünk egymással. A tornán való részvételt, azonban nagyon fontosnak tartom, hiszen ez egy kiváló erőpróba, ahol fel tudom mérni a játékosaim teljesítményét.

A torna döntőjét a Kolozsvár és az FC BATE Borisov játszotta. A profi játékvezetésért pedig a 2011-es évben a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor, valamint korábbi segítője, Vámos Tibor, a kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója kezeskedett. A mérkőzés rendes játékideje nem hozott gólt, így büntetőrúgásokkal kellett dönteni az első hely sorsáról. A győzelmet az erdélyi csapat kiváló reflexekkel megáldott magyar kapusa, Hendrick Ottó biztosította, aki büntetőt fogott.
Nagyon jól éreztem magam Budapesten, ennél jobban nem is sikerülhetett volna számomra ez a hétvége. Nagyon szép a környék, és jó volt a pálya is. Mi még ilyen szép pályán nem is játszottunk – dicsérte a körülményeket a kolozsvári hálóőr.

A kupa minden bizonnyal jó helyre került, hiszen a tornát megnyerő kolozsváriak a román korosztályos bajnokság idei győztesei. Ráadásul a csapatnak sérülés miatt három alapjátékost is mellőzni kellett ezen a hétvégén a kezdő hatosból.

Tökéletes volt a szervezés, ennél többet egy 11 éves gyereknek nem is lehet nyújtani. Remek volt a pálya, és a résztvevő csapatok is jelentős erőt képviseltek. Mi pedig remekül éreztük magunkat, amit jelentős mértékben a házigazdáknak, és az FC Budapest játékosok szüleinek köszönhetünk, akiknél megszállhattunk a hétvégén. Természetesen Kolozsváron viszonozzuk majd ezt a vendégszeretetet – összegezte a hétvégét az első magyar interjúját adó Mészáros János, a győztes csapat edzője, akinek csapatában jelenleg három magyar kisfiú játszik, de bízik abban, hogy egyre többen lesznek.

Az érmek átadását megelőzően a labdazsonglőr Sűrű FX Tamás, magyar bajnok freestyler bemutatójával szórakoztatta a közönséget. A díjakat többek között Kovács Raymund alpolgármester, Medák Sándor, az MLSZ Budapesti Igazgatóság Fegyelmi Bizottságának elnöke, valamint ifjabb Varjú Vilmos adta át.

A torna jól sikerült, amelyben nagy érdeme volt támogatóinknak és a szülőknek is. Minden résztvevő csapattól pozitív visszajelzéseket kaptunk. A soron következő Future Cup szervezéssel kapcsolatban pedig már az is biztos, hogy jövőre két magyar csapattal többen leszünk, így 16-ról 18 csapatosra bővítjük majd a mezőnyt – mondta Czuk Henrik, az FC Budapest Sólymok vezetője.

A magyar focisták az erős nemzetközi mezőnyben is tisztesen helytálltak. Ezt a mérkőzéseken mutatott játék és kivételes küzdeni akarás is bizonyította. A Videoton fiataljai egy helyet javítottak a tavalyihoz képest és tizenötödikek lettek, míg a kerületi FC Budapest Sólymok egyesülete a tizennegyedik helyen zárta a versenysorozatot. Az pedig az egész tornáról elmondható, hogy a fair play szellemét maximálisan szem előtt tartva, sportszerű, és kifejezetten színvonalas mérkőzéseket játszottak egymással a csapatok.

Kellner Gergely