Remek edző épít csapatot a kerületben

Futballberkekben úgy sokan vélik, hogy Czuk Henrik az egyik legjobb utánpótlásedző. Ő az a szakember, aki nem átall óvodás korú gyerekeket maga köré gyűjteni, majd lassú és aprólékos munkával egyrészt megtanítja nekik a foci alapelemeit, másrészt csapatot is kovácsol a legjobbakból. Nos, ez a szakember augusztus elejétől futballiskolát épít a kerületben.

„FC Budapest Sólymok SE” – olvasható a Somkút utca 10. szám alatt található volt Auras-pálya bejárata felett. Sokan nem tudják, hogy ez a felirat akár Dalnoki Jenő Labdarúgó-akadémia is lehetne. A cinkotai Sólymok alapítója ugyanis ugyanaz a személy, aki 2007-ben a XV. kerületben létrehozta, majd két év alatt nemzetközi hírűvé tette a Dalnoki Jenőről elnevezett akadémiát.

– Hogy miért szakítottam az akadémiával? Mert az egyesület támogatója jelentősen eltért azoktól a céloktól, amit két és fél évvel ezelőtt magunk elé kitűztünk – mondta Czuk Henrik. – Mi kizárólag 14 év alatti gyerekek képzésére koncentráltunk, a legtehetségesebb gyerekeket előkészítettük a versenysportra, a kevésbé tehetségesekkel pedig megszerettettük a mozgást. Amikor az akadémiánál mindezt üzleti alapokra helyezték (pl. a 98-as születésű csapatomat egy az egyben eladták az MTK-nak), úgy éreztem, váltanom kell.

Czuk Henrik tehát pályát keresett, s mivel szerette ezt az északkelet-pesti régiót, elsősorban a XV. a XVI. és a XVII. kerületekre koncentrált. Így bukkant rá a Somkút utcai létesítményre, amelyet azért is tartott ideálisnak, mert a helyért (és a gyerekekért) nem kellett megküzdenie más fociegyesületekkel.

– Az FC Budapest Sólymok SE 2009. augusztus elejétől kezdte meg a működését a kerületben. Jelen pillanatban még csak három korosztályunk van, a gyerekek egy része pedig még a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiáról való, de hamarosan megkezdjük a toborzást a kerületben. A célunk az, hogy 6-14 éves korig képezzük a gyerekeket, majd az ügyesebbeket megpróbáljuk bejuttatni a labdarúgó-akadémiákra. Jó hír, hogy a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia már jelezte a partneri szándékát.

Az új XVI. kerületi klub az edző kapcsolatainak köszönhetően a csapatait nemcsak magyarországi, hanem a nemzetközi keretek között is folyamatosan megméretteti, ezért a Sólymok rendszeresen részt vesznek majd külföldi tornákon, illetve rendszeresen rendeznek majd nemzetközi tornákat is. A Czuk Henrik által életre hívott, korábban Dalnoki Jenő Emléktornára, majd idéntől Future Cup tornára (helyszíne augusztusban a bükkfürdői sportkomplexum volt) a legnagyobb európai élcsapatok is szívesen küldik az utánpótlás-csapataikat. Az FC Barcelona és a Herta BSC például már idén jelezte, hogy jövőre mindenképpen pályára lépnének a rendezvényen.

Czuk Henrik játékosmúltja kevésbé számottevő. Az NB II-es ESMTK csatára volt, majd az USA-ban a New Jersey csapatával főiskolai bajnoki címet szerzett. Edzőként az Újpestnél debütált, ahol olyan fiatalok kerültek ki a kezei közül, mint Korcsmár Zsolt, Nagy Olivér és Szekeres Adrián az U20-as magyar válogatott oszlopos tagjai. Ezt követően az FTC legkisebb korosztályát az U8-as csapatot bízták rá. A csapatépítést azonban meggátolta, hogy az Üllői úton elfogyott az utánpótlásra fordítható pénz. Ekkor döntött úgy, hogy létrehozza a Dalnoki Jenő Labdarúgó Akadémiát. Hét korosztálya közül négy az ország legjobb kollektívája volt, az MTK által megvásárolt 1998-as csapata pedig nemzetközi szinten is nevet szerzett magának. A fiatal tréner eltökélt szándéka, hogy, amit nem tudott a XV. kerületben véghez vinni, azt a XVI-ban megvalósítja majd.

Riersch Tamás