Új sportpályák épülnek

Megkezdődött a műfüves pálya építése az Ikarus sporttelep területén. Kovács Péter polgármester április 11-én ez alkalomból tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol hangsúlyozta: a Fejlődő Kertváros Programon belül zajlik egy „fejlődő sportváros program” is, amelynek keretében a kerületben minden évben megújul egy, már meglévő sportlétesítmény, vagy épül egy új. A polgármester kiemelte: az új műfüves pálya XXI. századi körülményeket biztosít majd elsősorban a focista gyerekeknek.

A beruházás során új parkolókat alakítanak ki, és nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is. A közel 25 millió forintos beruházás részét képezi még egy játszótér, ahol nemcsak a gyerekek számára lesznek játékok, de a felnőttek részére is elhelyeznek úgynevezett „szeniorfitnesz” eszközöket, ugyanakkor a sportolási lehetőségek bővítése érdekében az Önkormányzat épít egy petanque pályát is. Kovács Péter elmondta: a Képviselő-testület döntött arról, hogy a Keringő utcai sportpálya eladásából származó bevételből létrehoznak egy műfüves pályát az MLTC-n, illetve építenek még egyet az Ikarus területén is. Az első, Önkormányzat által épített műfüves pályát várhatóan május közepén adják át – zárta tájékoztatóját a kerület vezetője. Az eseményen részt vettek a kivitelező cég képviselői is (képünkön).

Az Ikarus sporttelep területén most elindult műfüves pálya építése mellett további két pálya kialakítását készíti elő az Önkormányzat. Az idei év új sportberuházásaival kapcsolatban Kovács Raymund alpolgármesterrel beszélgettünk.

– Idén milyen sportcélú fejlesztéseket tervez az Önkormányzat?

– A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) országos pályaépítési programba kezdett, és ezzel kapcsolatban pályázatot hirdetett, amely műfüves pályák építésére nyújt lehetőséget. Ez egy olyan speciális pályázat, amit a látvány-csapatsport program (köznapi nevén TAO) keretében valósítanak meg.Ez azt jelenti, hogy a cégek a társasági adóból leírhatják ezt a támogatást. Ez a pályázat elsősorban az utánpótlás-nevelés infrastrukturális feltételeinek javítását, a sportoló gyerekek létszámának növelését, valamint a szabadidős futball körülményeinek jobbá tételét tűzte ki célul. Mindez összhangban van a XVI. kerületi Önkormányzat elképzeléseivel. Ennek keretében a most beadott pályázattal egy nagyméretű műfüves pálya építésére szeretnénk támogatást nyerni az Ikarus pályán, és egy 20×40 méteres pálya létrehozására az MLTC-n. A 60 millió forintos önerőhöz az MLSZ 150 millió forinttal járul hozzá.

– Miért jó a kerületi sportegyesületeknek, ha nyerünk a pályázaton?

– Azért, mert ez nem csak anyagi támogatást nyújt, hanem egy hosszú távú együttműködést is lehetővé tesz az MLSZ-el, hiszen a pályákat legalább 15 évig fenn kell tartani, illetve részt kell venni az MLSZ utánpótlás-nevelő programjában, az úgynevezett Bozsik-programban. Ebben már egyébként is részt vesz 3 kertvárosi egyesület, az Ikarus, az MLTC és a RAFC is. A szintén a kerületben működő, FC Budapesti Sólymok pedig szakmai együttműködő partnere a Puskás Akadémiának. Vagyis utánpótlásból nincs hiány. Az Önkormányzat az elmúlt években jelentős összegeket fordított a sport támogatására és az ilyen típusú beruházásokra, amellyel a Kertváros kiemelkedik a budapesti kerületek közül. Hogy csak a legfontosabbakat említsem: 2 uszoda, egy-egy öltözőépület az MLTC-n és az Ikarus sporttelepen, az Atlétikai Centrum lelátója és a rekortán pálya, a Sashalmi Piacon lévő sportcsarnok, illetve a Havashalom parkban lévő sportpályák. Ebbe a sorba illeszkednek a pályázati pénzből építendő műfüves pályák, amelyekre óriási igény van, mivel összesen több, mint 750 igazolt labdarúgó sportol a kerületben, több, mint 40 csapatban. Mindemellett ezek a sportpályák alkalmasak lesznek iskolai versenyek megrendezésére, valamint a felnőttek is igénybe vehetik szabadidejükben.

– Mi a különbség a műfüves és a természetes pálya között?

– Aki valaha is focizott, az tudja, hogy igazából a jó füves pálya semmihez sem hasonlítható. A folyamatos igénybevételt viszont nem bírja, esős időben és télen szinte teljesen használhatatlan, nyáron pedig renoválni kell. A kerületi egyesületek legnagyobb gondja, hogy emiatt egy évben 5-6 hónapra pálya nélkül maradnak. A műfüves pályák nagy előnye, hogy időjárástól függetlenül egész évben alkalmasak sportolásra. Természetesen ezek is igényelnek karbantartást, de fenntartásuk jóval olcsóbb, mint egy normál pályáé.

– Felröppentek olyan hírek, amelyek szerint a Keringő utcai pályát kizárólag haszonszerzés céljából kívánja értékesíteni az Önkormányzat.

– Fájó szívvel ugyan, de arra a döntésre jutott a Képviselő-testület, hogy ez a terület már nem alkalmas a fejlesztésre, ezért inkább eladja az Önkormányzat. A pálya ugyanis kicsi, a kiszolgáló helységek elavultak, nincsenek parkolók, vagyis a színvonalas és kulturált sportolási lehetőség nem teremthető meg ezen a területen. A telek eladásából befolyó összegből az Önkormányzat az itt sportoló gyerekek számára is szeretne XXI. századi körülményeket teremteni az Ikarus sporttelepen építendő pályákkal.

Forrás: www.budapest16.hu – 2012.04.16.