Utánpótlásműhely, nemzetközi filozófiával

fcbudapest_czuk_henrik-20131014

Schleinig Ádám, a Magyar Nemzet újságírója nemrég interjút készített egyesületünk vezetőjével, Czuk Henrikkel. A cikk egyenlőre nem jelent meg a napilapban, de a szerző engedélyével, hogy ne veszítse aktualitását, mi most közöljük az írást.

A kolozsvári CFR Cluj nyerte meg a fehérorosz BATE Boriszov;és az angol Fulham előtt az ötödik alkalommal Budapest XVI. kerületében megrendezett Future Cup utánpótlás labdarúgó tornát. Az U12-es korosztály számára kiírt viadalon nyolc ország, tizenhat, szinte kizárólag első osztályú csapata vett részt. Az Európa szerte ismert nemzetközi gyermek futball kupa rangját jól mutatja, hogy a korábbi években még az FC Barcelona is képviseltette magát az FC Budapest által szervezett megméretésen.

A házigazda talán kevéssé ismert egyelőre hazánkban, de sejthető, ha ilyen csapatokkal tud együttműködni a 2008-ban alapított, kifejezetten utánpótlás-műhelyként működő klub, nem kezdő tart az ott folyó munka. Ennek biztosítéka, az alapító, Czuk Henrik ezt megelőzően sikeresen edzette a Fradi, az Újpest és a Dalnoki Akadémia csapatait is.

Az UEFA A licenszes edző, aki saját bevallása szerint a tehetségek felfedezésével foglalkozik legszívesebben, eddigi pályafutása alatt, a gyerekek kiválasztásától kezdve a képzést, már közel harminc NB I-es játékost nevelt. Kezei közül került ki a teljesség igénye nélkül Korcsmár Zsolt, Nagy Olivér, Barczi Dávid, Szekeres Adrián és Antal Botond is.

A szakember a ferencvárosi ténykedése után előbb a Dalnoki Akadémiát hívta életre, majd néhány esztendővel később az FC Budapestet is. A Fradinál szerettem dolgozni és a csapat is sikeres volt, de később, amikor széthúzás jellemezte a klubot, elegem lett és megalapítottam a Dalnokit, mint a Fradi foci-suliját. Nyolc gyerekemet vittem magammal, és nekem estek, hogy szétlopom a Ferencvárost.

2007 márciusától lendült be az akadémia, ekkor már a legügyesebb gyerekek igazoltak hozzánk mindenfelől, kilencvenen voltunk, eljutottunk a legerősebb nemzetközi tornákra, sikert sikerre halmoztunk és több akadémia is megkeresett minket, hogy lépjünk kapcsolatba velük. Olyan partnercsapatot kerestem, aki hosszú távon jelenthet jó megoldást a klubnak és a gyerekeknek is. De erre nem jutott idő, az akkori támogató a hátam mögött megegyezett az MTK-val. Ott hagytam és belevágtam a régi tervembe: tizenhat gyerekkel meg egy zsák labdával, teljesen a nulláról indulva megalapítottam az FC Budapestet.

Czuk a XVI. kerületben talált olyan, sportot támogató vezetést, amely segített és mai napig segít az egyesületnek az ingyenes pályahasználattal. Eleinte az eredmények nem olyan mértékben jöttek, mint korábban a Dalnoki Akadémiánál vagy a Ferencvárosnál, de ez törvényszerű volt, hiszen nem a legtehetségesebb fiatalok igazoltak az új, egyelőre még ismeretlen csapatba, azonban töretlenül ment előre a klub és az eltelt öt év alatt elérték, hogy rendszeresen nemzetközi sztárcsapatok ellen léphetnek pályára.

A kapcsolatrendszerünknek köszönhetjük, hogy ilyen helyekre eljutunk szögezte le Czuk Henrik. Ennek alapjait még a Fradinál szereztem, de ma már minden tornán újabb kontaktokat építünk, és újabb meghívások érkeznek az FC Budapest számára. Utazunk a közeljövőben többek között Prágába, Pozsonyba, Grazba és Marosvásárhelyre is, négy éve résztvevői vagyunk a legnagyobb francia tornának, ahol olyan sztárcsapatokkal játszottunk már, mint a Manchester United, a Chelsea, a Borussia Dortmund, és az Ajax. Ilyenkor mi képviseljük Magyarországot és ez nem kis felelősség!

Egyébként azokon a tornákon, ahol ilyen csúcscsapatok versengenek, az lehet a célunk, hogy jó meccseket játsszunk, de a tavalyi Euro Poussinson (a már szóban forgó francia bajnokság a szerk.) ötödikek lettünk, ami egészen elképesztő eredmény. A közepes erősségű viadalokon, ahol mondjuk a Sturm Graz, Sparta Praha szintű együttesek a legjobbak, rendszerint dobogón végzünk.Ilyen meccseken tiszta kép mutatkozik arról, hogy van-e már 8-10 évesen is komoly különbség a magyar és egy angol focista-palánta között.

Állítom, hogy az edzők, valamint a rendszer hibája az, hogy nem tudunk kiállítani olyan csapatot itthon, ami fel tudja venni a versenyt Európa bármely gárdája ellen. Tehetségesek a magyar gyerekek, de rossz a kiválasztási szisztéma és nincs egységes koncepció, az egyik edző ezt kéri, a másik azt, amit felépített egy tréner három évig, azt pár hónap alatt lerombolja a másik fogalmazott meg éles, nem először hallható kritikát a
szakember ezzel kapcsolatban, majd személyes tapasztalatait is megosztotta.

A Fulhammel különösen szoros a viszonyunk, és betekinthettünk az ott folyó munkába. Az a különbség, hogy sokkal több gyerekből válogatnak, és többet tesznek a játékosok azért, hogy fejlődjenek. De a legfontosabb, hogy az edzők egymásra épülő koncepció mentén dolgoznak.A Fulham a már visszatérők közé tartozik a Czuk Henrik által szervezett Future Cupon, melynek 2009-től az FC Budapest a házigazdája.

Még 2006-ban, a Dalnoki emléktornával kezdtem, és a klubváltás után, 2009-től Future Cup néven ismerték ezt meg Európa szerte. Korábban már többek között az FC Barcelona, a Hertha Berlin és az FC Kobenhavn is részt vett, idén orosz, angol, szlovén, szlovák, osztrák, fehérorosz és román klubok érkeztek. A BATE Boriszov és a Sturm Graz például maga jelentkezett, hogy szívesen eljönne a kupára, ez mutatja, hogy igen is nimbusza van ennek a viadalnak. Tárgyalásban álltunk a Lyonnal és a Benficával is, reméljük, jövőre őket is vendégül láthatjuk, csakúgy, mint az Ajaxot és egy-két nagyágyút még.

A gyerekek számára hatalmas lehetőség ilyen szintű csapatok ellen pallérozódni. Azon túl, hogy rengeteg nemzetközi tapasztalatot szereznek, arra is esély kínálkozik, hogy egy-egy jó teljesítménnyel felhívják a sztárklubok figyelmét magukra. A fiatalabbaknál 7-8 tehetségünk bárhol helytállna Magyarországon, kettő nevét osztrák és angol első osztályú csapatok már felírták maguknak, és szintén ketten novemberben a Fulhamben szerepelnek majd próbajátékon.

Most igazol hozzánk az a szlovákiai magyar fiú Zsolnáról, akit a legtehetségesebbnek tartanak a korosztályában és az Aston Villa nézte ki magának. mondta el a szakember. Így ő is részt vehetett a nyáron megrendezett Fulham-táborban, amelyet az Anglia három legjelentősebb utánpótlás nevelő klubja között számon tartott londoni csapattól érkező két edző, Rupesh Popat és Artur Brammer tartott.

Utóbbi a tábor végeztével elégedetten osztotta meg tapasztalatait: Több játékost is ki lehet emelni, nyolc-tíz focista kimondottan jónak mondható, rajtuk kívül további kettő fiút Fulham szintű focistának tartok, őket novemberben Angliában is megnézzük.Ez pedig nem csak a tehetségeknek nagy esély, hanem a klub számára is, hiszen, ahogy Czuk Henrik összefoglalta: Az a cél, hogy országosan elismert utánpótlásbázis legyünk, ez pedig akkor valósulhat meg, ha minél több, általunk kinevelt játékost adunk a magyar labdarúgásnak. Merünk nagyot álmodni, határ a csillagos ég!

Schleinig Ádám – Magyar Nemzet